21 september 2021

[XpertHR] Tips van Tamara

Ik ben regelmatig te gast bij redacties van vakmedia om kennis, kunde en mijn visie op het recruitment vak te delen met mijn vakgenoten. Omdat je deze externe publicaties niet wil missen, verzamel ik ze ook hier. Klik op de link om het volledige artikel te bekijken in de originele publicatie.


"Geef sollicitanten een warm welkom"

Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

De Meest Invloedrijke Recruiter van het Jaar adviseert organisaties hun sollicitanten met meer égards te behandelen. Zeker nu zij het in een groeiend aantal sectoren voor het kiezen hebben. Welke tips zijn ook nuttig voor HR?

1. Warm welkom

‘Laat de kandidaat voelen hoe blij jij bent met zijn komst. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Wat fijn dat je er bent!’, raadt Rood aan. De sollicitatiecommissie kan een kandidaat ook laten ophalen door een van de toekomstige collega’s. ‘Nóg leuker, hem welkom heten bij de receptie. ‘Hoi Martin, ik stond al op je te wachten, super dat je er bent!’ Dat kost nauwelijks extra tijd en de toon is gezet.’

Lukt het om de vijfde sollicitant van de dag nog even warm welkom te heten als de eerste? ‘Natuurlijk’, zegt Tamara Rood aan de telefoon. ‘Ik houd van mijn vak, dus zie ik iedereen als een oplossing voor mijn probleem: er is een vacature en daar zoek ik de beste kandidaat voor.’

De recruiter meent het dus als een kandidaat begroet met: ’Onwijs gaaf dat je tijd voor ons wilt maken.’ ‘Ik zie hem of haar dan nog niet ontspannen. Dat gebeurt pas als ik uitleg dat we een informeel gesprek gaan voeren waarin we van beide kanten kijken of we bij elkaar passen. Sollicitanten hebben vaak het gevoel van machtsongelijkheid. Als je die spanning wegneemt, helpt het enorm.’

2. Geen kale kamers

Zorginstellingen weten het al jaren: in een gezellige inrichting voelen de bewoners zich meer op hun gemak. Waarom zien de kamers waar de sollicitatiegesprekken plaatsvinden er vaak zo kaal en kil uit? ‘Onderzoek heeft aangetoond dat een huiselijke inrichting positievere resultaten heeft wanneer het aankomt op zelfonthulling, waardering en professionaliteit*’, schrijft Tamara Rood. Vooral accessoires zoals lampen en planten zouden helpen.

Als een gezellige omgeving sollicitanten uitnodigt meer over zichzelf te vertellen, is volgens de recruiter duidelijk: weg met de ‘verhoorkamer’. Ook kantines vindt ze ongeschikt. Het verbaast haar dat organisaties daar zo weinig bij stilstaan. ‘Ik ken een financiële dienstverlener die sollicitanten ontvangt in een kamer met koeienbehang, een felgroen graskleed op de vloer, een ronde tafel en leunstoelen’, vertelt ze. ‘Het zou mij niet verwonderen als kandidaten daar andere informatie over zichzelf geven dan in een zakelijke sfeer.’

(*K. Reerink, de invloed van de inrichting van de spreekkamer van een psycholoog op de cliënt, 2010)


Lees verder op XpertHRactueel.nl

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 5 november 2018 door Jolan Douwes. Lees het volledige interview met Tamara op xperthractueel.nl.

Tamara Rood is Strategisch Recruitment Adviseur en helpt bedrijven in de techniek en IT tegen lagere kosten zelfstandig, sneller en structureel de beste mensen te werven. Plan een kennismakingsafspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

30 maart 2022
[RTL Z] Amerika kampt met ‘The Great Resignation’, medewerkers nemen massaal ontslag. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, bestaat hier ook zo’n hoog verloop?

‘’Amerika kampt met ‘The Great Resignation’, medewerkers nemen massaal ontslag. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, bestaat hier ook zo’n hoog verloop?’’ De arbeidsmarkt is krap, zeker in de Verenigde staten waar Tech bedrijven moeten vechten om personeel. Het blijkt ingewikkeld talent vast te houden en daarom trekt Amazon de portemonnee.

13 maart 2022
[LinkedIn] LinkedIn TopVoices: Nederlandse profielen om te volgen

Wie plaatsen de interessantste bijdrages op het gebied van carrière, de snel veranderende arbeidsmarkt, solliciteren en meer, in het Nederlands? Wie tillen het gesprek naar een hoger niveau? De LinkedIn-redactie selecteerde professionals en experts uit allerlei bedrijfstakken die met hun bijdrages de toon zetten op het gebied van loopbaanontwikkeling.

12 maart 2022
[RTLnieuws.nl] Bedrijven halen alles uit de kast voor personeel: 'Je krijgt er een huis bij'

Bedrijven zoeken zich suf naar geschikt personeel. Op het ogenblik staan er volgens het CBS meer dan 376.000 vacatures open. Ondernemers trekken van alles uit de kast om geschikte mensen te vinden. Sommige bedrijven gaan inmiddels zo ver dat er van alles wordt weggeven: van vakanties tot aan rijbewijzen tot zelfs een huis.

10 maart 2022
[NRC] Voor een goede kandidaat komt de recruiter nu graag de jungle uit

Recruitment: Zelden waren er zo weinig mensen voor zo veel vacatures. Om topkandidaten te werven, moet een recruiter hard werken en niet te veel eisen te stellen.

16 september 2021
[Werf&] Tamara Rood recruiter van het jaar

"Ik vind het een enorme eer om Recruiter van Het jaar te zijn geworden. Ik heb onwijs leuke reacties gekregen uit mijn netwerk en er zijn vakgenoten geweest die campagne voor mij hebben gevoerd. Daar kun je toch alleen maar van gaan glimmen?" Lees het volledige artikel op werf-en.nl.

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram