30 maart 2022

[RTL Z] Amerika kampt met ‘The Great Resignation’, medewerkers nemen massaal ontslag. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, bestaat hier ook zo’n hoog verloop?

Ik ben regelmatig te gast bij redacties van vakmedia om kennis, kunde en mijn visie op het recruitment vak te delen met mijn vakgenoten. Omdat je deze externe publicaties niet wil missen, verzamel ik ze ook hier. Klik op de link om het volledige artikel te bekijken in de originele publicatie.


[RTL Z] Amerika kampt met ‘The Great Resignation’

Interviewer: "We gaan daar over doorpraten met Tamara Rood, Strategisch Recruitmentadviseur. Mevrouw Rood in Amerika zeggen werknemers massaal hun baan op The Great Resignation wordt dat ook wel genoemd. Is dat hier ook zo?"

Tamara: ‘’Wij zien dat hier nog niet echt. We zien wel dat de uitstroom weer iets verhoogt ten opzichte van de voorgaande maanden. Ik denk ook niet dat dat gek is als je kijkt naar de versoepelingen ook op het gebied van de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar we zien dat hier nog niet zo’’

Interviewer: "Nee, maar er is wel krapte op de arbeidsmarkt en bedrijven halen van alles uit de kast om mensen binnen te halen of te behouden. Kunt u daar voorbeelden van noemen?"

Tamara: "Ja, dat gaat van kortingen op boodschappen voor vakkenvullers, tot hoge tekenbonussen, tot vakanties tot zelfs het aankopen van woningen"

Interviewer: "En werkt dat ook, blijven mensen daardoor meer bij zo’n werkgever werken of gaan ze daardoor extra snel bij zo’n werkgever aan de slag?"

Tamara: Het is een incentive die kan prikkelen inderdaad om werknemers naar je toe te trekken, echter in mijn ervaring – en mijn visie daarop is – dat het een kortdurende motivator is. Dus, werknemers zullen zeker over de streep getrokken kunnen worden maar de vraag is of het heel erg duurzaam is, of het houdbaar is"

Interviewer: "En wat werkt dan wel?"

Tamara: "Wat mij betreft werkt het plannen van je capaciteitsvraagstuk wel. Dus echt plannen, anticiperen vooruit kijken, toekomstgericht met je wervingsvraagstuk omgaan. Wat mij betreft hebben we ook geen probleem met het vinden van talent maar met het organiseren van talent. Dus echt vooruit kijken en daarmee ook inspelen op de vraag en de behoefte die je organisatie heeft en niet achteraf hard achter vacatures aan rennen die vacant komen"

Dit interview door RTLZ Nieuws is live uitgezonden op 8 februari 2022 om 16uur. Bekijk het hele fragment via youtube.

Tamara Rood is Strategisch Recruitment Adviseur en helpt bedrijven in de techniek en IT tegen lagere kosten zelfstandig, sneller en structureel de beste mensen te werven. Plan een kennismakingsafspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

13 maart 2022
[LinkedIn] LinkedIn TopVoices: Nederlandse profielen om te volgen

Wie plaatsen de interessantste bijdrages op het gebied van carrière, de snel veranderende arbeidsmarkt, solliciteren en meer, in het Nederlands? Wie tillen het gesprek naar een hoger niveau? De LinkedIn-redactie selecteerde professionals en experts uit allerlei bedrijfstakken die met hun bijdrages de toon zetten op het gebied van loopbaanontwikkeling.

12 maart 2022
[RTLnieuws.nl] Bedrijven halen alles uit de kast voor personeel: 'Je krijgt er een huis bij'

Bedrijven zoeken zich suf naar geschikt personeel. Op het ogenblik staan er volgens het CBS meer dan 376.000 vacatures open. Ondernemers trekken van alles uit de kast om geschikte mensen te vinden. Sommige bedrijven gaan inmiddels zo ver dat er van alles wordt weggeven: van vakanties tot aan rijbewijzen tot zelfs een huis.

10 maart 2022
[NRC] Voor een goede kandidaat komt de recruiter nu graag de jungle uit

Recruitment: Zelden waren er zo weinig mensen voor zo veel vacatures. Om topkandidaten te werven, moet een recruiter hard werken en niet te veel eisen te stellen.

21 september 2021
[XpertHR] Tips van Tamara

‘Laat de kandidaat voelen hoe blij jij bent met zijn komst. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Wat fijn dat je er bent!’, raadt Rood aan. De sollicitatiecommissie kan een kandidaat ook laten ophalen door een van de toekomstige collega’s. ‘Nóg leuker, hem welkom heten bij de receptie. ‘Hoi Martin, ik stond al op je te wachten, super dat je er bent!’ Dat kost nauwelijks extra tijd en de toon is gezet.’ Lees het volledige interview op xperthractueel.nl

16 september 2021
[Werf&] Tamara Rood recruiter van het jaar

"Ik vind het een enorme eer om Recruiter van Het jaar te zijn geworden. Ik heb onwijs leuke reacties gekregen uit mijn netwerk en er zijn vakgenoten geweest die campagne voor mij hebben gevoerd. Daar kun je toch alleen maar van gaan glimmen?" Lees het volledige artikel op werf-en.nl.

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram