Oud medewerkers werven? Waarom niet?! – Boomerang Recruitment!

´Ik snap je wel, Nasim, maar dit soort kandidaten liggen natuurlijk niet hijgend op de stoep te wachten totdat er een functie bij ons vrijkomt.’ Lichtelijk geïrriteerd tikken mijn vingers op het blad van mijn bureau. Wie komt er dan ook op het drukste moment van de dag binnenrennen met een onmogelijk lijkende opdracht.

Met zijn trouwe, knalblauwe ogen kijkt Nasim mij vertwijfeld aan. Ik begin een lichte vorm van medelijden te krijgen en dus herpak ik mijzelf en glimlach. ‘ Zullen we eens kijken of het ons samen lukt om jouw vacature te vervullen?’

Meteen lichten Nasims ogen op. Inwendig moet ik lachen.
‘Om zo’n lastige vacature in te vullen, wil ik jou vragen om de vacature te delen in je team,’ stel ik hem voor. ‘Ken je zelf toevallig niet iemand die dit zou kunnen?’
Nasims gezicht springt op enthousiast. ‘Ja, ik ken zéker iemand die dit zou kunnen. Martijn! Hij is hier anderhalf jaar geleden weggegaan. Echt een topvent, maar hij ging weg omdat hij naar meer diepgang zocht en dat kon ik hem op dat moment niet bieden’.
‘Ok, maar deze functie heeft een duidelijk doorgroeiperspectief, is zoiets misschien waar hij destijds naar op zoek was? Zou je hem weer aannemen als hij hierop zou solliciteren?’

Aan de blik in Nasims ogen zie ik dat hij niet precies weet wat hij hierop moet antwoorden en het blijft dan ook even stil. ‘Martijn was echt goed in wat hij deed,’ zegt hij korte tijd later, ‘maar als je elders beter kunt krijgen moet je gaan’.

Gesprekken zoals hierboven voer ik vaker. Veelal bemerk ik daarbij weerstand wanneer we het hebben over het aannemen van oud-medewerkers. Ik snap dat, want we voelen ons natuurlijk afgewezen als een medewerker, zeker als het een van onze toppers is, verdwijnt naar een ander bedrijf. Waren we niet goed genoeg? Waarom heeft de medewerker nooit iets gezegd? Waarom konden we er niet samen aan werken?
En dat vind ik écht jammer, een gemiste kans, want Boomerang recruitment (het aannemen van oud medewerkers) is een erg waardevolle manier om vacatures te vervullen.

Waarom ik zo sterk in Boomerang recruitment geloof? Het is heel simpel, voor mij als recruiter is dit een gemakkelijk middel. De wervingskosten zijn minimaal 50% lager dan normaal, het contact is warm en we weten al wat we aan deze medewerker hebben, mits hij goed is vertrokken natuurlijk. Zo niet, dan zou ik adviseren je hier niet aan te wagen.

Als ik het onderzoek dat ik naar Boomerang recruitment heb gedaan erop nasla, lees ik over nog een flink aantal andere voordelen;

  • Zo heb je minimale inwerktijd en -kosten, de medewerker kent de organisatie immers al
  • Niet alleen je wervingskosten worden met 50% verlaagd wanneer je dit kanaal aanboort, maar ook kosten voor training en ontwikkeling zijn lager (afhankelijk natuurlijk van de functie die de oud-medewerker gaat uitoefenen)
  • Terugkerende medewerkers beschikken over hogere commitment dan nieuwe (onbekende) medewerkers en nemen nieuwe, waardevolle ervaring mee terug die zij elders hebben opgedaan
  • Je loopt als organisatie een lager risico ten opzichte van kandidaten die geen ervaring binnen de organisatie hebben (vanwege vertrek, kosten, mismatch, onvoldoende bekwaam, cultural fit, etc).

Gelukkig zie ik wel steeds vaker ex-medewerkers aangenomen worden die zelf solliciteren, maar nog mooier is om zelf een wervingskanaal van Boomerang recruitment te maken. Want zeg nu zelf, het loont toch de moeite om proactief goede ex-medewerkers te gaan werven? Persoonlijk denk ik dat het heel vruchtbaar is als we in kaart kunnen brengen, samen met onze hiring managers, welke toppers ons de afgelopen jaren verlaten hebben en hoe we hen weer kunnen activeren en interesseren voor onze organisatie?

Meer weten over de wetenschap achter Boomerang recruitment? Stuur mij een berichtje en ik deel het onderzoek dat ik hierover heb geraadpleegd graag met je!