10 maart 2022

[NRC] Voor een goede kandidaat komt de recruiter nu graag de jungle uit

Ik ben regelmatig te gast bij redacties van vakmedia om kennis, kunde en mijn visie op het recruitment vak te delen met mijn vakgenoten. Omdat je deze externe publicaties niet wil missen, verzamel ik ze ook hier. Klik op de link om het volledige artikel te bekijken in de originele publicatie.


Voor een goede kandidaat komt de recruiter nu graag de jungle uit

Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Recruitment: Zelden waren er zo weinig mensen voor zo veel vacatures. Om topkandidaten te werven, moet een recruiter hard werken en niet te veel eisen te stellen.

[….]

Bij recruitmentbureaus die voor externe bedrijven werken, is het soms lastiger hard te zijn: je hebt het toch tegen je de klant. Voor deze bureaus is het moeilijker eerlijk te zeggen dat ze met déze eisen op een krappe arbeidsmarkt niemand gaan vinden, legt recruitmentadviseur Tamara Rood uit. Ze begon acht jaar geleden met werving en selectie, en helpt nu als freelancer bedrijven met recruitmentvraagstukken. ‘’ik zie soms vacatures van recruiters langskomen waarvan zij zelf ook moeten weten dat die nauwelijks te vervullen zijn. de wil van de opdrachtgever is kennelijk nog te vaak wet’’.

[…]

Het is de reden dat Rood soms op vakantie toch éven een telefoontje aanneemt voor haar klanten: de kandidaat wacht niet.

[…]

Cruciaal is dat je als recruiter een kandidaat weet te overtuigen op jouw aanbod in te gaan. Dat kan lastig zijn, want in sommige branches krijgen mensen vele aanbiedingen per week. Volgens Rood is het belangrijk dat recruiters goed doorzien waar kandidaten in geïnteresseerd zijn. ‘’Vaak speculeren bedrijven maar wat. Wie het een kandidaat echt vraagt, krijgt soms heel andere antwoorden’’. Ze noemt het voorbeeld van de secundaire arbeidsvoorwaarden. ‘’De pingpongtafels, sportlessen en teamuitjes vliegen je om de oren, maar iemand die net een kind heeft gekregen, zal geïnteresseerd zijn in stabiliteit en wat meer salaris’’.

[…]

Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: niet alleen de juiste kandidaat vinden, maar ook zorgen dat iemand er niet binnen afzienbare tijd weer tussenuit piept. ‘’De pingpongtafel en de dierentuin zijn leuk, maar uiteindelijk gaat het gewoon om werk’’, zegt Rood. Ze helpt bedrijven daarom een langetermijnplanning op te zetten. ‘’Als je bedenkt waar jij over een jaar wilt staan, kan je als bedrijf vaak al redelijk uittekenen wat voor mensen je daarvoor nodig hebt. En dan kun je ook echt de tijd nemen om bekend te worden binnen die doelgroepen en je als bedrijf profileren’’.


Dit artikel is gepubliceerd door Loeka Oostra op 25 juni 2019. Lees hier het volledige artikel op NRC en lees meer over werven in tijden van arbeidsmarktkrapte.

Tamara Rood is Strategisch Recruitment Adviseur en helpt bedrijven in de techniek en IT tegen lagere kosten zelfstandig, sneller en structureel de beste mensen te werven. Plan een kennismakingsafspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

30 maart 2022
[RTL Z] Amerika kampt met ‘The Great Resignation’, medewerkers nemen massaal ontslag. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, bestaat hier ook zo’n hoog verloop?

‘’Amerika kampt met ‘The Great Resignation’, medewerkers nemen massaal ontslag. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, bestaat hier ook zo’n hoog verloop?’’ De arbeidsmarkt is krap, zeker in de Verenigde staten waar Tech bedrijven moeten vechten om personeel. Het blijkt ingewikkeld talent vast te houden en daarom trekt Amazon de portemonnee.

13 maart 2022
[LinkedIn] LinkedIn TopVoices: Nederlandse profielen om te volgen

Wie plaatsen de interessantste bijdrages op het gebied van carrière, de snel veranderende arbeidsmarkt, solliciteren en meer, in het Nederlands? Wie tillen het gesprek naar een hoger niveau? De LinkedIn-redactie selecteerde professionals en experts uit allerlei bedrijfstakken die met hun bijdrages de toon zetten op het gebied van loopbaanontwikkeling.

12 maart 2022
[RTLnieuws.nl] Bedrijven halen alles uit de kast voor personeel: 'Je krijgt er een huis bij'

Bedrijven zoeken zich suf naar geschikt personeel. Op het ogenblik staan er volgens het CBS meer dan 376.000 vacatures open. Ondernemers trekken van alles uit de kast om geschikte mensen te vinden. Sommige bedrijven gaan inmiddels zo ver dat er van alles wordt weggeven: van vakanties tot aan rijbewijzen tot zelfs een huis.

21 september 2021
[XpertHR] Tips van Tamara

‘Laat de kandidaat voelen hoe blij jij bent met zijn komst. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Wat fijn dat je er bent!’, raadt Rood aan. De sollicitatiecommissie kan een kandidaat ook laten ophalen door een van de toekomstige collega’s. ‘Nóg leuker, hem welkom heten bij de receptie. ‘Hoi Martin, ik stond al op je te wachten, super dat je er bent!’ Dat kost nauwelijks extra tijd en de toon is gezet.’ Lees het volledige interview op xperthractueel.nl

16 september 2021
[Werf&] Tamara Rood recruiter van het jaar

"Ik vind het een enorme eer om Recruiter van Het jaar te zijn geworden. Ik heb onwijs leuke reacties gekregen uit mijn netwerk en er zijn vakgenoten geweest die campagne voor mij hebben gevoerd. Daar kun je toch alleen maar van gaan glimmen?" Lees het volledige artikel op werf-en.nl.

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram