10 juli 2021

[NPORadio1.nl] Worden bedrijven verplicht iets te doen tegen discriminatie bij sollicitaties?

Ik ben regelmatig te gast bij redacties van vakmedia om kennis, kunde en mijn visie op het recruitment vak te delen met mijn vakgenoten. Omdat je deze externe publicaties niet wil missen, verzamel ik ze ook hier. Klik op de link om het volledige artikel te bekijken in de originele publicatie.


"Ik ben nog steeds iedere dag vacaturehouders aan het managen in de vraag die zij stellen. Of in de selectie die zij doen. Waarom wil je iemand afwijzen op deze gronden?"

Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Tamara Rood: "Wat ik zie is dat vooral binnen recruiters die vanuit de werkgevers kant mensen werven voor hun eigen organisatie, dat ze daar directe maar soms ook indirecte verzoeken krijgen om te discrimineren."

Jeroen Schutijser: Wat is een indirect verzoek?

Tamara Rood: "Nou bijvoorbeeld we willen niet iemand die te zwaar is voor deze functie. Dat zij het verzoek krijgen om bijvoorbeeld kandidaten tot 30 jaar te werven en niet ouder. Of kandidaten met de Nederlandse afkomst. Wat ik zie binnen commerciële bureaus is dat ze, niet allemaal overigens, maar dat er bureau zijn die aan de slag gaan met de opdrachten puur omdat ze het geld nodig hebben en voor de winst dit soort opdrachten aanpakken."

Jeroen Schutijser: En niet zo gauw hun vingertje op steken van 'hey, meneer, dat discriminatie!'

Tamara Rood: "Er zijn zeker bureaus die dat wel doen, maar ik geloof ook dat ze er ook zijn dat niet doen. Wanneer een CV gescreend wordt en je ziet daar een naam van buitenlandse afkomst - dat is wetenschappelijk ook onderbouwd - dan bestaat de kans dat iemand gewoon op basis van zijn naam wordt afgewezen, of op basis van een geboortedatum. Dus je ziet daar in best wel heel veel onbewuste discriminatie ook."

Jeroen Schutijser: Kees heeft meer kans dan Mohammed?

Tamara Rood: "Zo is gebleken uit onderzoek."

Jeroen Schutijser: Nou komt er een wet, de wet Van Ark, met boetes voor bedrijven en ze gaan ook met zijn naam en toenaam genoemd worden in de media. Aan de schandpaal. Is dat een goede ontwikkeling? Straffen, daar bent u niet zo voor?

Tamara Rood: "Ik ben zelf meer van het bekrachtigen van het wenselijke gedrag. Ik zou liever het wenselijke gedrag benadrukken en liever het wenselijke gedrag uitvergroten. En ik denk ook dat het veel beter aankomt op het moment dat je tegen bedrijven zegt: "goh, diversiteit in jouw organisatie zorgt ervoor dat jouw organisatie zo veel beter presteert". In plaats van "je krijgt een boete als je er niet aan dit quotum voldoet". Want dan weet de organisatie ook wat hij heeft aan die diversiteit en dan zal die veel meer geneigd zijn - vanuit zijn eigen drijfveren - om daarmee aan de slag te gaan."

Jeroen Schutijser: Ik hoorde een collega van u zeggen, die wet dat is een papieren tijger. Dat is allemaal heel mooi... op papier.

Tamara Rood: "Ja, en ik vind het heel goed dat we daarmee bezig zijn. Dat we onze aandacht eraan besteden in Nederland. Maar wat je vaak ziet met dit soort wetten, net als met de participatiewet, is dat het slim is uitgedacht maar in de operatie gewoon uiteindelijk niet goed tot zijn recht komt omdat mijn niet weet hoe ze het aan moeten pakken. Wat voor soort functies moeten we creëren voor deze mensen? Hoe begeleiden we ze in de operatie? Ik denk in het uitvergroten van de positiviteit hiervan. Waarom moeten we mensen met een afstand tot onze organisatie en beperkingen in onze organisatie opnemen? Wat voor voordelen heeft dat voor ons? Ik denk dat het belangrijk is dat we dat soort zaken benadrukken en dat we organisaties helpen om dit uitvoerbaar te kunnen maken."

Jeroen Schutijser: Die wet moet ook gehandhaafd te worden.

Tamara Rood: "Ja daar zie ik ook nog wel wat lastigheden voorbijkomen op het moment dat je dit zo in detail wil gaan handhaven. Dan vraag ik me af of dat haalbaar is."

Jeroen Schutijser: Heeft u wel eens gezegd van 'nou, daar doe ik niet aan mee'?

Tamara Rood: "Aan de lopende band. Nog steeds, iedere dag. Ja, ik ben nog steeds iedere dag vacaturehouders aan het managen in de vraag die zij stellen. Of in de selectie die zij doen. Het gesprek dat ik aanga is, goh, waarom is het nu precies dat je iemand wil afwijzen op deze gronden."

Jeroen Schutijser: En hoe zijn de reacties dan, 'waar bemoeit u zich mee?'

Tamara Rood: "Nee, dat valt gelukkig heel erg mee. Als je het goed kunt uitleggen dan staan, in mijn ervaring in ieder geval, daar de meeste mensen wel voor open. De reacties zijn dan vaak: 'Oh, dat wist ik helemaal niet'. Of: 'Vind jij dat? Nou laten we dat eens verder onderzoeken.' Dus eigenlijk toch weer dat onbewuste."


Lees verder op NPORadio1.nl

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 juli 2020 door Nieuws en Co. Lees hier het artikel op NPO Radio 1 en beluister het volledige audio-fragment met Tamara over discriminatie op de werkvloer en de wet Van Ark.

Tamara Rood is Strategisch Recruitment Adviseur en helpt bedrijven in de techniek en IT tegen lagere kosten zelfstandig, sneller en structureel de beste mensen te werven. Plan een kennismakingsafspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

30 maart 2022
[RTL Z] Amerika kampt met ‘The Great Resignation’, medewerkers nemen massaal ontslag. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, bestaat hier ook zo’n hoog verloop?

‘’Amerika kampt met ‘The Great Resignation’, medewerkers nemen massaal ontslag. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland, bestaat hier ook zo’n hoog verloop?’’ De arbeidsmarkt is krap, zeker in de Verenigde staten waar Tech bedrijven moeten vechten om personeel. Het blijkt ingewikkeld talent vast te houden en daarom trekt Amazon de portemonnee.

13 maart 2022
[LinkedIn] LinkedIn TopVoices: Nederlandse profielen om te volgen

Wie plaatsen de interessantste bijdrages op het gebied van carrière, de snel veranderende arbeidsmarkt, solliciteren en meer, in het Nederlands? Wie tillen het gesprek naar een hoger niveau? De LinkedIn-redactie selecteerde professionals en experts uit allerlei bedrijfstakken die met hun bijdrages de toon zetten op het gebied van loopbaanontwikkeling.

12 maart 2022
[RTLnieuws.nl] Bedrijven halen alles uit de kast voor personeel: 'Je krijgt er een huis bij'

Bedrijven zoeken zich suf naar geschikt personeel. Op het ogenblik staan er volgens het CBS meer dan 376.000 vacatures open. Ondernemers trekken van alles uit de kast om geschikte mensen te vinden. Sommige bedrijven gaan inmiddels zo ver dat er van alles wordt weggeven: van vakanties tot aan rijbewijzen tot zelfs een huis.

10 maart 2022
[NRC] Voor een goede kandidaat komt de recruiter nu graag de jungle uit

Recruitment: Zelden waren er zo weinig mensen voor zo veel vacatures. Om topkandidaten te werven, moet een recruiter hard werken en niet te veel eisen te stellen.

21 september 2021
[XpertHR] Tips van Tamara

‘Laat de kandidaat voelen hoe blij jij bent met zijn komst. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Wat fijn dat je er bent!’, raadt Rood aan. De sollicitatiecommissie kan een kandidaat ook laten ophalen door een van de toekomstige collega’s. ‘Nóg leuker, hem welkom heten bij de receptie. ‘Hoi Martin, ik stond al op je te wachten, super dat je er bent!’ Dat kost nauwelijks extra tijd en de toon is gezet.’ Lees het volledige interview op xperthractueel.nl

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram