Hoe manage jij je hiring manager?

Met veel plezier spar ik regelmatig met vakgenoten. Hoewel er tijdens deze sparsessies een diversiteit aan onderwerpen voorbijkomt , is een van de meest besproken  thema’s toch wel: ‘hoe manage ik mijn hiring manager’? Hoe zorg ik ervoor dat de hiring manager de kandidaat voldoende kan overtuigen in een gesprek, hij de organisatie goed genoeg presenteert en de kandidaat net even dat ene zetje in de rug geeft om voor óns  te kiezen en niet voor de concurrent?

Meer dan eens hoor ik recruiters roepen dat hun hiring manager ‘de match heeft verkloot’; de kandidaat paste precies op de functie, de recruiter had het volste vertrouwen dat dit dé match was maar na het gesprek met de hiring manager heeft de kandidaat zich terug getrokken. Dan baal je wel even als recruiter!

Stel: jij, doorgewinterde recruiter, alles op een rijtje, passie voor je vak en bent goed in wat je doet. Ik vraag jou om een vrachtwagen achteruit in een parkeervak te parkeren. En dan niet zo een klein dingetje waar je de spullen van je oma mee verhuist,  maar zo een enorme joekel van een vrachtwagen die met een beetje westerstorm van links naar rechts zeult op de snelweg. Zo eentje dus!
Er vanuit gaande dat je geen groot rijbewijs hebt, zal je het vast willen proberen. Je bent immers een recruiter; enorm eigenwijs en hebt een gigantisch doorzettingsvermogen. Na 15 pogingen heb net iets meer dan 4 parkeervakken in gebruik genomen met je vrachtwagen en sta je net iets te scheef over de streep. Je bent echter wel trots op jezelf, hele overwinning dit natuurlijk! De rijinstructeur keurt het echter af.

En precies zo voelt jouw hiring manager zich als hij zo’n sollicitatiegesprek moet aangaan. We vragen hem om uit zijn comfortzone te stappen en ‘eventjes’ een gesprek te voeren maar dat vooral wel meteen goed te doen, alsjeblieft. Vraag jezelf eens af, recruiter, kun jij het je hiring manager eigenlijk wel kwalijk nemen dat het hem soms niet lukt om kandidaten voor zich te winnen? Wat mij betreft begint het managen van je hiring manager echt bij jezelf. Jij bent als recruiter verantwoordelijk om hem ,  indien nodig, hierin op te leiden en te begeleiden. Jij bent er verantwoordelijk voor om hem feedback te geven op zijn gespreksvoering. En dat is niet altijd even gemakkelijk, want hij  is immers toch je klant. Heeft de hiring manager een ‘match verkloot’ dan is dit, vind ik, toch echt jou aan te rekenen. Jij hebt hem niet goed genoeg geïnformeerd, opgeleid en  begeleid. 

Mijn ervaring is dat we  de hiring manager nog zo goed kunnen trainen, bijpraten en begeleiden, maar hij zal nooit kunnen wat jij kunt, de uitzonderingen daargelaten want ik heb er heel wat gezien die hier steengoed in zijn. En toch werpt het uiteindelijk zijn vruchten af om jouw kennis met hem te delen en hem in al zijn vragen daarover terzijde te staan. Voor jou als recruiter is er dus een schone taak weggelegd. Jij bent specialist in jouw vak en hij in zijn vak. Het is aan jou om een stukje van jouw vakkennis over te dragen aan de hiring manager, want in de gesprekken die hij moet voeren met de kandidaten is dat stukje knowhow voor hem onontbeerlijk.

Denk dus nogmaals na voordat  je de hiring manager de schuld geeft van een mislukte match.

Hoe manage jij je hiring manager?