10 maart 2022

Goede vraag #8: Afwijzen op basis van uitingen op social media, kan dat?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn.

"Mijn kandidaat doet rare uitspraken op social media over Covid. Ik ben bang dat mijn vacaturehouder hem hierom zal afwijzen, wat moet ik nu doen? "

Ingezonden vraag van een Corporate Recruiter

Wees je bewust van geldende wet- en regelgeving op dit gebied

Laat ik ermee beginnen dat er nogal wat verdeeldheid is over dit onderwerp dus wat voor jou ‘raar’ is kan voor iemand anders niet raar zijn. Bedenk je dus dat alle informatie die jij zelf leest, door jezelf ook weer gekleurd wordt.

Om wat dieper in te gaan op je vraag: hoe weet jij dit? Ik gok omdat je de kandidaat hebt opgezocht. De informatie die je hebt gevonden mag je in principe niet meewegen in je selectie, tenzij je dit vooraf heel duidelijk hebt vermeld in je vacature én je hier gegronde reden voor hebt (aldus AVG). Heb je dat wel? Dan kun je overwegen of hetgeen kandidaat doet op social media ook echt iets zegt over zijn kwaliteiten en welke impact dit heeft op de rol waar hij naar solliciteert. Heb je dit niet dan zou ik dit beeld zo snel als mogelijk loslaten en de kandidaat beoordelen op hetgeen relevant is voor de functie (zijn kwaliteiten etc.).

Ik snap in de huidige tijd dat het ontzettend lastig is objectief te blijven, niet te oordelen en wederzijds respect te tonen maar probeer het toch zou mijn tip zijn. Voor sollicitanten die meelezen: wees je bewust van het online beeld dat je neerzet zonder jezelf te censureren 🙂


Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Volg mij op LinkedIn voor nog meer antwoorden & handige video's.

Het delen van kennis is mijn tweede natuur. Volg mijn persoonlijke LinkedIn profiel voor nog meer antwoorden en tips. Meer weten over Strategisch Recruitment of zelf aan de slag met mijn recruitmentplan? Volg recruitmenstrategie.com op LinkedIn.

Plan direct een afspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

18 april 2022
Heb jij eigenlijk recruitment KPI’s?

Wat precies?! KPI’s om jouw werving & selectie door te meten en bij te sturen. De meeste organisaties die ik spreek hebben geen cijfers en daarmee:
- geen idee wat ze uitgeven aan werving & selectie
- geen idee hoeveel sollicitanten er bij hen solliciteren en wat dit effectief oplevert
- geen idee wat hun ‘time to hire’ is

11 oktober 2021
Goede vraag #7: veel of de juiste kandidaten?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag: wat is beter, veel of de juiste kandidaten?

20 september 2021
Goede vraag #6: wat maakt een goede Corporate Recruiter?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag, waar de meningen, denk ik, erg over verdeeld zijn: wat maakt een goede corporate recruiter?

6 september 2021
Goede vraag #5: wat als je stakeholders niet doen wat je van hen vraagt?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over stakeholdermanagement en wat nu als je stakeholders precies dat doen wat jij niet wil dat ze doen en wat nu als die stakeholders juist mensen zijn die de rest van de organisatie het juiste voorbeeld moeten tonen? 

5 juli 2021
Goede vraag #4: hoe overtuig ik mijn directie van de waarde van een ATS?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentprocessen. Deze Corporate Recruiter had er een vraag over. Lees hier mijn antwoord.

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram