6 september 2021

Goede vraag #5: wat als je stakeholders niet doen wat je van hen vraagt?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over stakeholdermanagement en wat nu als je stakeholders precies dat doen wat jij niet wil dat ze doen en wat nu als die stakeholders juist mensen zijn die de rest van de organisatie het juiste voorbeeld moeten tonen? 

"’Wij zijn een organisatie die veel inhuren en ook aanbestedingsplichtig zijn. Ons inhuurproces is heel netjes ingericht en de meeste hiring managers volgen onze procedure. Het heeft ons jaren gekost om inhuur echt goed weg te zetten in de organisatie en afdelingen hierin mee te nemen maar directie is veelal niet bereid dit pad te volgen. Zo heb ik bijvoorbeeld een CFO die zelf uit zijn netwerk mensen haalt en ons dan opdracht geeft om het administratief af te handelen. Wat kan ik hier nu aan doen om dit toch volgens proces te laten verlopen?"

Ingezonden vraag van een Corporate Recruiter

'Ik zou deze CFO aanspreken op zijn acties en ook inzicht geven in de consequenties van zijn acties.'

Ik snap dat je hier niet blij van wordt. Recruitment moet juíst in die lagen van de organisatie gedragen worden. Frappant dat de CFO, die notabene zou moeten weten wat er gebeurt als je onrechtmatig inhuurt, dit doet. Het is goed om te horen dat de rest van je organisatie dit inmiddels wel goed heeft opgepakt. Ik ben goed bekend met het inrichten van inhuurprocessen in organisaties die de aanbestedingswet en regelgeving na moeten leven en ik weet hoe een klus het kan zijn om alle stakeholders je proces te laten volgen, dus good for you!

Terug naar je vraag: Ik zou deze CFO aanspreken op zijn acties en ook inzicht geven in de consequenties van zijn acties. Die kent hij waarschijnlijk wel maar ik zou ze toch nog even benadrukken. Ook zou ik hem vragen wat precies de reden is dat hij dit buiten proces om doet. Als je dat weet kun je er namelijk wat mee en er vooral over in gesprek met hem.

Ik vind het bij dit soort zaken altijd belangrijk om mijn eigen manager aan te haken. Dit soort rare fratsen escaleer ik daarom altijd zodat mijn manager ook weet wat er speelt. 
Administratief gezien zou ik je de tip willen geven om ergens te noteren dat deze hires niet via jouw afdeling verlopen zijn. Mocht je ooit controle krijgen dan zijn deze onrechtmatige casuïstieken jou niet aan te rekenen.


Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Volg mij op LinkedIn voor nog meer antwoorden & handige video's.

Het delen van kennis is mijn tweede natuur. Volg mijn persoonlijke LinkedIn profiel voor nog meer antwoorden en tips. Meer weten over Strategisch Recruitment of zelf aan de slag met mijn recruitmentplan? Volg recruitmenstrategie.com op LinkedIn.

Plan direct een afspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

18 april 2022
Heb jij eigenlijk recruitment KPI’s?

Wat precies?! KPI’s om jouw werving & selectie door te meten en bij te sturen. De meeste organisaties die ik spreek hebben geen cijfers en daarmee:
- geen idee wat ze uitgeven aan werving & selectie
- geen idee hoeveel sollicitanten er bij hen solliciteren en wat dit effectief oplevert
- geen idee wat hun ‘time to hire’ is

10 maart 2022
Goede vraag #8: Afwijzen op basis van uitingen op social media, kan dat?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week de vraag: afwijzen op basis van uitingen op social media, kan dat?

11 oktober 2021
Goede vraag #7: veel of de juiste kandidaten?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag: wat is beter, veel of de juiste kandidaten?

20 september 2021
Goede vraag #6: wat maakt een goede Corporate Recruiter?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag, waar de meningen, denk ik, erg over verdeeld zijn: wat maakt een goede corporate recruiter?

5 juli 2021
Goede vraag #4: hoe overtuig ik mijn directie van de waarde van een ATS?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentprocessen. Deze Corporate Recruiter had er een vraag over. Lees hier mijn antwoord.

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram