juni 5, 2021

Goede vraag #3: wat is het meest passende proces voor mijn organisatie?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentprocessen. 

"Ik werk in een team van 3 man, we hebben ongeveer 250 vacatures op jaarbasis en we hebben recruitment nu zo ingericht dat wij de vacatures uitzetten en de cv’s selecteren en alles vanaf de eerste gesprekken door onze business gedaan wordt. We zijn onze processen aan het analyseren en vragen ons af wat het meest passende proces is. Kun jij daar meer over vertellen?"

Ingezonden vraag van een Corporate Recruiter

Een proces waarin je als recruiter de regie pakt heeft mijn voorkeur...

Het is natuurlijk sterk afhankelijk van de capaciteit die je hebt en de capaciteitsvraag die je moet invullen. Wat je nu doet is eigenlijk intern werving en selectiebureau spelen. Dat is misschien wat kort door de bocht maar ik probeer te benadrukken hoeveel invloed je eigenlijk hebt op de rest van het proces en dus een aanname. Ik zie een grote toegevoegde waarde voor de recruiter in alle facetten van het proces, niet alleen aan de voorkant maar juist ook bij gesprekken en bijvoorbeeld de salarisonderhandeling.

Er is een aantal redenen waarom een A tot Z proces, dus een proces waarbij je van vacature vraag tot aan aanname de regie pakt als recruiter, veelal mijn voorkeur heeft. Dat is omdat je meer kunt sturen en bijsturen op de interne vraag, je bent meer betrokken, hebt meer grip op doorlooptijden, acties enzovoorts. Je kunt je vacaturehouders beter faciliteren en bijsturen. De kwaliteit van je proces verbetert omdat je ziet wat er gebeurt en kunt bijsturen, daarmee kan je candidate-experience en de tevredenheid van je hiring manager ook verbeteren.
Verwachtingen kunnen beter gemanaged worden bij de kandidaat, de kandidaat krijgt immers aan de voorkant hetzelfde verhaal als aan de achterkant te horen. De recruiter fungeert als een soort buffer tussen manager en kandidaat, een soort onpartijdige en meer objectieve beoordelaar. Dit is vooral bij interne sollicitaties van belang.  
 
In het proces dat je nu hanteert heb je eigenlijk meer een administratieve rol dan een sturende of adviserende rol, terwijl je daar juist je waarde wilt toevoegen als Corporate Recruiter.  

Ik kan nog een flink aantal redenen noemen waarom meer betrokkenheid in het proces van belang is, maar ik hoop dat deze je een stukje verder helpen. 


Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Volg mij op LinkedIn voor nog meer antwoorden & handige video's.

Het delen van kennis delen is mijn tweede natuur. Volg mijn persoonlijke LinkedIn profiel voor nog meer antwoorden en tips. Meer weten over Strategisch Recruitment of zelf aan de slag met mijn recruitmentplan? Volg recruitmenstrategie.com op LinkedIn.

Plan direct een afspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

juli 5, 2021
Goede vraag #4: hoe overtuig ik mijn directie van de waarde van een ATS?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentprocessen. Deze Corporate Recruiter had er een vraag over. Lees hier mijn antwoord.

juli 4, 2021
Goede vraag #1: Hoe voorkom je een wildgroei aan werving- en selectiebureaus?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentbureaus in de lijn. Hoe voorkom je dat je een wildgroei krijgt aan bureaus en je lijnmanagement zelf bureaus inzet? Deze Corporate Recruiter had er een vraag over.

juli 2, 2021
Goede vraag #2: Hoe zorg ik dat mijn hiring manager sneller handelt?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een leuke vraag van een Corporate Recruiter over het managen van zijn Hiring Manager. Ik weet zeker dat deze vraag voor velen van jullie herkenbaar is! Lees hier mijn antwoord.

juli 1, 2021
[Checklist] Is jouw werving & selectie voorbereid op de toekomst? 9 vragen die je jezelf kunt stellen om dit te toetsen.

Welke basis wordt het uitgangspunt voor jouw toekomstige werving en selectie? Wat is jouw strategie om de strijd op de arbeidsmarkt te winnen van concurrenten? Aan de hand van deze checklist met 9 vragen kun jij nagaan jouw organisatie goed (genoeg) is voorbereid op de toekomst. Doe de check!

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram