juli 4, 2021

Goede vraag #1: Hoe voorkom je een wildgroei aan werving- en selectiebureaus?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentbureaus in de lijn. Hoe voorkom je dat je een wildgroei krijgt aan bureaus en je lijnmanagement zelf bureaus inzet? Deze Corporate Recruiter had er een vraag over.
 

"Ik word sowieso niet blij van recruitmentbureaus waar ik de hele dag door gebeld wordt maar deze bureaus hebben er nogal een handje van de hiring manager te benaderen in plaats van alles netjes, zoals het hoort, via recruitment te laten verlopen. Niet al mijn hiring managers zijn goed op de hoogte van inhuurbeleid of samenwerkingen die we al hebben lopen en daardoor gaan ze soms in op bureaus die hen een voorstel doen als ze cv’s toegestuurd krijgen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt?"

Ingezonden vraag van een Corporate Recruiter

 Eigenlijk geef je het antwoord zelf al...


Ik kan me voorstellen dat dit heel vervelend is. Ik werk zelf ook al jaren als Corporate Recruiter en ken de dagen waarop de telefoon niet stil staat en je alleen maar door bureaus gebeld wordt. Ik vang dat graag af voor mijn vacaturehouders maar wanneer ze de lijn in gaan en daar ook nog eens deals gaan maken terwijl duidelijk aan de voorkant bijvoorbeeld in de vacaturetekst is gecommuniceerd dat we acquisitie niet wensen of alle acquisitie via recruitment moet verlopen dan kom je wat mij betreft op de lijst met bureaus waar ik nooit mee wil samenwerken. Dus dat is wat je richting de bureaus kunt doen, heel duidelijk zijn in wat de route is die zij moeten volgen.  
 
Voor wat betreft jouw interne vraagstuk, eigenlijk geef je het antwoord zelf al. Jouw interne organisatie is blijkbaar onvoldoende op de hoogte van hoe de hazen lopen. Neem dit eens mee als standaard punt je in je vacature-intake en maak er niet een ‘dit mag jij niet’ regel van maar een ‘ik wil jou graag zoveel mogelijk ontlasten in dit wervingsvraagstuk, dus mocht je gebeld worden door bureaus, zet ze dan vooral meteen door naar mij’. Dat klinkt anders en daardoor is de vacaturehouder sneller geneigd deze hulp van jou aan te nemen.  

Gebeurt het hierna alsnog dat vacaturehouders zelf zaken gaan doen met bureaus, dan kun je de vacaturehouder daar dus op aanspreken. Je hebt immers vooraf duidelijk uitgelegd dat recruitment verantwoordelijk is voor de werving en samenwerkingen met bureaus oppakt. Je doet er goed aan dit soort richtlijnen of beleid of hoe je het wilt noemen ook ergens op een centrale pagina, zoals een intranet, te plaatsen. Zodat je hier altijd nog naar kunt verwijzen indien nodig.  


Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Volg mij op LinkedIn voor nog meer antwoorden & handige video's.

Het delen van kennis is mijn tweede natuur. Volg mijn persoonlijke LinkedIn profiel voor nog meer antwoorden en tips. Meer weten over Strategisch Recruitment of zelf aan de slag met mijn recruitmentplan? Volg recruitmenstrategie.com op LinkedIn.

Plan direct een afspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

juli 5, 2021
Goede vraag #4: hoe overtuig ik mijn directie van de waarde van een ATS?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentprocessen. Deze Corporate Recruiter had er een vraag over. Lees hier mijn antwoord.

juli 2, 2021
Goede vraag #2: Hoe zorg ik dat mijn hiring manager sneller handelt?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een leuke vraag van een Corporate Recruiter over het managen van zijn Hiring Manager. Ik weet zeker dat deze vraag voor velen van jullie herkenbaar is! Lees hier mijn antwoord.

juli 1, 2021
[Checklist] Is jouw werving & selectie voorbereid op de toekomst? 9 vragen die je jezelf kunt stellen om dit te toetsen.

Welke basis wordt het uitgangspunt voor jouw toekomstige werving en selectie? Wat is jouw strategie om de strijd op de arbeidsmarkt te winnen van concurrenten? Aan de hand van deze checklist met 9 vragen kun jij nagaan jouw organisatie goed (genoeg) is voorbereid op de toekomst. Doe de check!

juni 5, 2021
Goede vraag #3: wat is het meest passende proces voor mijn organisatie?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentprocessen. Deze Corporate Recruiter had er een vraag over. Lees hier mijn antwoord.

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram