4 juli 2021

Goede vraag #1: Hoe voorkom je een wildgroei aan werving- en selectiebureaus?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over recruitmentbureaus in de lijn. Hoe voorkom je dat je een wildgroei krijgt aan bureaus en je lijnmanagement zelf bureaus inzet? Deze Corporate Recruiter had er een vraag over.
 

"Ik word sowieso niet blij van recruitmentbureaus waar ik de hele dag door gebeld wordt maar deze bureaus hebben er nogal een handje van de hiring manager te benaderen in plaats van alles netjes, zoals het hoort, via recruitment te laten verlopen. Niet al mijn hiring managers zijn goed op de hoogte van inhuurbeleid of samenwerkingen die we al hebben lopen en daardoor gaan ze soms in op bureaus die hen een voorstel doen als ze cv’s toegestuurd krijgen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt?"

Ingezonden vraag van een Corporate Recruiter

 Eigenlijk geef je het antwoord zelf al...


Ik kan me voorstellen dat dit heel vervelend is. Ik werk zelf ook al jaren als Corporate Recruiter en ken de dagen waarop de telefoon niet stil staat en je alleen maar door bureaus gebeld wordt. Ik vang dat graag af voor mijn vacaturehouders maar wanneer ze de lijn in gaan en daar ook nog eens deals gaan maken terwijl duidelijk aan de voorkant bijvoorbeeld in de vacaturetekst is gecommuniceerd dat we acquisitie niet wensen of alle acquisitie via recruitment moet verlopen dan kom je wat mij betreft op de lijst met bureaus waar ik nooit mee wil samenwerken. Dus dat is wat je richting de bureaus kunt doen, heel duidelijk zijn in wat de route is die zij moeten volgen.  
 
Voor wat betreft jouw interne vraagstuk, eigenlijk geef je het antwoord zelf al. Jouw interne organisatie is blijkbaar onvoldoende op de hoogte van hoe de hazen lopen. Neem dit eens mee als standaard punt je in je vacature-intake en maak er niet een ‘dit mag jij niet’ regel van maar een ‘ik wil jou graag zoveel mogelijk ontlasten in dit wervingsvraagstuk, dus mocht je gebeld worden door bureaus, zet ze dan vooral meteen door naar mij’. Dat klinkt anders en daardoor is de vacaturehouder sneller geneigd deze hulp van jou aan te nemen.  

Gebeurt het hierna alsnog dat vacaturehouders zelf zaken gaan doen met bureaus, dan kun je de vacaturehouder daar dus op aanspreken. Je hebt immers vooraf duidelijk uitgelegd dat recruitment verantwoordelijk is voor de werving en samenwerkingen met bureaus oppakt. Je doet er goed aan dit soort richtlijnen of beleid of hoe je het wilt noemen ook ergens op een centrale pagina, zoals een intranet, te plaatsen. Zodat je hier altijd nog naar kunt verwijzen indien nodig.  


Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Volg mij op LinkedIn voor nog meer antwoorden & handige video's.

Het delen van kennis is mijn tweede natuur. Volg mijn persoonlijke LinkedIn profiel voor nog meer antwoorden en tips. Meer weten over Strategisch Recruitment of zelf aan de slag met mijn recruitmentplan? Volg recruitmenstrategie.com op LinkedIn.

Plan direct een afspraak.

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

18 april 2022
Heb jij eigenlijk recruitment KPI’s?

Wat precies?! KPI’s om jouw werving & selectie door te meten en bij te sturen. De meeste organisaties die ik spreek hebben geen cijfers en daarmee:
- geen idee wat ze uitgeven aan werving & selectie
- geen idee hoeveel sollicitanten er bij hen solliciteren en wat dit effectief oplevert
- geen idee wat hun ‘time to hire’ is

10 maart 2022
Goede vraag #8: Afwijzen op basis van uitingen op social media, kan dat?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week de vraag: afwijzen op basis van uitingen op social media, kan dat?

11 oktober 2021
Goede vraag #7: veel of de juiste kandidaten?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag: wat is beter, veel of de juiste kandidaten?

20 september 2021
Goede vraag #6: wat maakt een goede Corporate Recruiter?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag, waar de meningen, denk ik, erg over verdeeld zijn: wat maakt een goede corporate recruiter?

6 september 2021
Goede vraag #5: wat als je stakeholders niet doen wat je van hen vraagt?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over stakeholdermanagement en wat nu als je stakeholders precies dat doen wat jij niet wil dat ze doen en wat nu als die stakeholders juist mensen zijn die de rest van de organisatie het juiste voorbeeld moeten tonen? 

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram