1 juli 2021

[Checklist] Is jouw werving & selectie voorbereid op de toekomst? 9 vragen die je jezelf kunt stellen om dit te toetsen.

De dynamiek van de arbeidsmarkt maakt het soms lastig om focus te hebben en houden op de zaken die er écht toe doen. Zaken die jouw recruitment niet alleen beter maken maar ook duurzamer. Het is namelijk niet de beste inzet van je tijd om steeds achter feiten aan te hollen. Je wilt vooruitkijken en zowel vandaag als morgen succesvol zijn in jouw werving en selectie. Hoe bepaal je dan wat echt belangrijk is?

De schaarste op de arbeidsmarkt verdwijnt voorlopig niet. Sterker nog, de markt zal nóg krapper worden! Wanneer je opzoek bent naar IT-talent en de beste IT-ers aan jouw organisatie wil binden, zal je dus van goeden huize moeten komen. We vissen met z'n allen in een heel klein vijvertje in Nederland en de concurrentie is logischerwijs moordend. Jij zal dus slimmer moeten omgaan met het vervullen van je vacatures, als je de strijd wil winnen van andere werkgevers die ook jagen op jouw kandidaat.

Welke basis wordt het uitgangspunt voor jouw werving en selectie? Wat is jouw strategie om deze strijd te winnen?

Om te bepalen wat je nodig hebt, is het belangrijk dat je weet wat je niet weet. En dat je weet wat niet werkt. Om je daarin op weg te helpen heb ik de onderstaande checklist opgesteld. Zie het als een meetlat waaraan je het toekomst vaste fundament van jouw werving en selectie kunt toetsen. Aan de hand van deze checklist kun jij nagaan of de werving en selectie binnen jouw organisatie goed (genoeg) is voorbereid op de toekomst. Een meetlat voor de toekomst dus.

Zo werkt het: Stel jezelf de volgende negen vragen, schrijf je antwoorden op een velletje papier en lees dan pas verder.

Checklist Strategisch Recruitment

 1. Weet jij welke medewerkers je komend jaar gaat werven?
  Ja / Nee
 2. Weet je hoe je deze medewerkers gaat werven?
  Ja / Nee
 3. Is jouw werving & selectie zo ingericht dat je voldoet aan wet- en regelgeving (er wordt niet geselecteerd op basis van leeftijd, geslacht, ras etc., en AVG-proof)?
  Ja / Nee
 4. Weet je welke kosten je moet reserveren voor deze werving & selectie?
  Ja / Nee
 5. Weet jij welke kosten er bespaard kunnen worden door onnodig extern ingehuurd personeel?
  Ja / Nee
 6. Weet jij hoeveel nieuwe medewerkers je op jaarbasis aanneemt?
  Ja / Nee
 7. Heb je inzichtelijk welke kosten je nu maakt aan de inzet van werving- & selectiebureaus en externe inhuur?
  Ja / Nee
 8. Weet je waarom kandidaten niet bij jou willen werken?
  Ja / Nee
 9. Weet je hoe hoog jouw verloop is en de exacte reden(en) waarom medewerkers vertrekken?
  Ja / Nee

Hoe vaak heb je 'Nee' geantwoord?

Heb je meer dan 3 vragen met ‘Nee’ beantwoord? Dan heb ik goed nieuws en fantastisch nieuws voor je. Het goede nieuws is dat er nog veel winst te behalen is en kosten te besparen zijn binnen jouw werving en selectie. No worries, I've got your back! Het fantastische nieuws is namelijk, dat ik je daarbij kan helpen!

Ik sta voor je klaar als je wilt weten hoe en waar je kunt verbeteren. Ik spreek graag samen jouw persoonlijke situatie door zodat jouw werving en selectie voorbereid is op de toekomst. Plan direct een afspraak.

Tamara Rood - Blog - Checklist Strategisch Recruitment

Quick-wins en toekomstbestendig.

Een frisse blik op jouw werving en selectie is vaak voldoende om de eerste quick-wins te identificeren, waarmee je direct kosten kunt besparen én de juiste nieuwe medewerkers binnen haalt. Wanneer je toe bent aan een structurele en toekomstgerichte aanpak voor jouw werving en selectie, help ik je graag met het advies en de mogelijke implementatie daarvan. Hiermee haal je niet alleen nu maar ook in de toekomst de juiste nieuwe medewerkers binnen, maar bespaar je ook nog eens kosten. 

gerelateerde artikelen

Verder lezen?

18 april 2022
Heb jij eigenlijk recruitment KPI’s?

Wat precies?! KPI’s om jouw werving & selectie door te meten en bij te sturen. De meeste organisaties die ik spreek hebben geen cijfers en daarmee:
- geen idee wat ze uitgeven aan werving & selectie
- geen idee hoeveel sollicitanten er bij hen solliciteren en wat dit effectief oplevert
- geen idee wat hun ‘time to hire’ is

10 maart 2022
Goede vraag #8: Afwijzen op basis van uitingen op social media, kan dat?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week de vraag: afwijzen op basis van uitingen op social media, kan dat?

11 oktober 2021
Goede vraag #7: veel of de juiste kandidaten?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag: wat is beter, veel of de juiste kandidaten?

20 september 2021
Goede vraag #6: wat maakt een goede Corporate Recruiter?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een korte maar leuke vraag, waar de meningen, denk ik, erg over verdeeld zijn: wat maakt een goede corporate recruiter?

6 september 2021
Goede vraag #5: wat als je stakeholders niet doen wat je van hen vraagt?

Om de week beantwoord ik op vrijdag een vraag over Strategisch Recruitment via LinkedIn. Deze week een interessante vraag over stakeholdermanagement en wat nu als je stakeholders precies dat doen wat jij niet wil dat ze doen en wat nu als die stakeholders juist mensen zijn die de rest van de organisatie het juiste voorbeeld moeten tonen? 

Alle blogs, vlogs en publicaties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram