Blogs

Met enige regelmaat publiceer ik blogs over het mooiste vak dat er is; Recruitment. Mijn blogs kenmerken zich door een scherp randje en een (sociaal) wetenschappelijke onderbouwing. 

18-6-2019

Als je wil dat je organisatie succesvol is, ontkom je niet aan strategisch recruitment. Ik vertel je waarom dit noodzakelijk is en hoe je hiermee aan de slag kunt.

Klik op de titel om verder te lezen

6-5-2019

Het lijkt het laatste jaar in recruitmentland nergens anders over te gaan: hoe vinden, binden en boeien we kandidaten in deze zeer competitieve markt? Ik neem je in dit blog graag mee in wat de kandidaat écht nodig heeft.

Klik op de titel om verder te lezen

19-3-2019

Er is veel weerstand tegen het werven van oud-medewerkers. Maar waarom eigenlijk en welke voordelen heeft Boomerang Recruitment? 

Klik op de titel om verder te lezen

25-2-2019

We hebben er allemaal last van: het onderbuikgevoel. Maar hoe moet je ermee omgaan in werving en selectie? En is het eigenlijk wel zo verkeerd als iedereen denkt? 

Klik op de titel om verder te lezen

9/10/2018

´Van wat ik jullie nu ga vertellen, mogen jullie onder geen beding misbruik maken. Ik meen dat heel serieus, want dit is niet iets om mee te spelen,’ galmt het door de halfvolle collegezaal. Voorin de zaal staat een kale man met een lange witte baard en een bril met gitzwart montuur. Met grote letters schrijft hij op het bord:
“beïnvloedingstechnieken”

Klik op de titel om verder te lezen

23/11/2017

‘Gaat ze zich daar nu ook al mee bemoeien?!’ dat is vast de vraag die menig HR(D)-adviseur zal stellen bij het lezen van de kop van dit blog. Ja, daar bemoei ik mij als recruiter ook mee, want ik vind dat mijn werk niet klaar is na het aannemen van een nieuwe medewerker. Juist de eerste weken nadat iemand is aangenomen zijn cruciaal voor het binden en boeien van deze nieuwe werknemer, én natuurlijk voor de kwaliteit van mijn match. Want we streven naar volledige tevredenheid van werkgever en werknemer, nietwaar?

Klik op de titel om verder te lezen

17/10/2017

Met veel plezier spar ik regelmatig met vakgenoten. Hoewel er tijdens deze sparsessies een diversiteit aan onderwerpen voorbij komt, is een van de meest besproken thema’s toch wel: ‘hoe manage ik mijn hiring manager’? Hoe zorg ik ervoor dat de hiring manager de kandidaat voldoende kan overtuigen in een gesprek, hij de organisatie goed genoeg presenteert en de kandidaat net even dat ene zetje in de rug geeft om voor óns te kiezen en niet voor de concurrent?

Klik op de titel om verder te lezen

4/10/2017

Vanachter het glas van de beveiligde doorgang waar ik doorheen moet om bij de receptie te komen, zie ik de derde sollicitant van vandaag frunniken aan een touwtje dat aan de mouw van zijn colbert hangt. Zijn voeten schuifelen zenuwachtig heen en weer en hij is al driemaal gaan verzitten.
Om hem zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen, loop ik naar hem toe en schud hem de hand. Nog voordat ik ook maar iets kan zeggen, snoert hij me de mond met de woorden: : “Dag Tanja, ik ben Pieter.”
Dat is nu jammer, denk ik. “Mijn naam is Tamara, aangenaam,” corrigeer ik hem. Hij deinst een stukje terug en ik zie de geschrokken blik in zijn ogen. “Maar als ik een jongetje was geweest, had mijn moeder me Tanja genoemd,” zeg ik er snel achteraan en even ontbloot ik mijn tanden en laat hem mijn glimlach zien. Hij glimlacht terug. Gelukkig het ijs is gebroken.

Klik op de titel om verder te lezen

20/9/2017

Woensdag 16 augustus 2017 kwam het CBS naar buiten met de arbeidsmarktupdate van het tweede kwartaal. De kop luidde: ‘Sterkste banengroei sinds 2008’. Nu zou je zeggen dat de meeste recruiters dit natuurlijk al lang geleden aan zagen komen en hierop geanticipeerd hebben. Zij weten immers wat ze vandaag nodig hebben maar ook over twee jaar en hoe hierop te acteren.

Klik op de titel om verder te lezen